Over ons
In het historisch gebied van Beetsterzwaag, verscholen tussen de houtwallen van de Helomareed en het Kerkepad-West, vind je de tuin met de prozaïsche naam Út Ein. Voor wie het Fries niet machtig is: ‘út ein’ betekent niet het uiteinde, maar zoiets als ‘een begin maken’ of ‘op gang komen’. Dat begin is allang gemaakt want de vereniging bestaat sinds 1974. Sinds 1991 tuinieren de leden op de huidige fraaie plek; daarvoor was de locatie Beetsterzwaag-Noord waar later de nieuwbouw aan Wyldsang, Utein en Foarmeer is gekomen.
Openheid voorop
Onze tuin is een ‘open tuin’, de percelen zijn bewust onderling niet gescheiden door hekken of hagen. Er mogen ook geen eigen tuinhuisjes en opberghokken worden gebouwd. We willen namelijk graag contact met elkaar houden. Er is één gereedschapshok waar iedereen het gemeenschappelijke gereedschap kan pakken en gebruiken. Op het complex zijn tien waterpunten waardoor in tijden van grote droogte het zaaien en planten toch kan doorgaan.
Sociale functie
Het Út Ein is een bijzondere plek. Niet alleen door de locatie of omdat de leden er allerlei heerlijke groenten verbouwen of bloemen kweken, maar ook omdat de tuin een sociale functie heeft. Mensen ontmoeten elkaar op deze plek. Terwijl kennis over het zaaien en planten wordt gedeeld, kan er ook nog wel eens iets anders worden gedeeld, namelijk levensvreugde of verdriet. En gewoon een gezellig praatje is ook nooit weg.
Steeds jonger
Wie denkt dat een volkstuin alleen iets is voor oudere mannen, komt bedrogen uit. We hebben nu een mooie mix aan leden: mannen, vrouwen, ouderen en jongeren. Zelfs gezinnen. Was vroeger vooral de zorg voor goedkoop voedsel de aanleiding om een volkstuin te hebben, nu ligt het accent meer op het eten van gezond en onbespoten voedsel.
Dankbaar werk
Tuinieren is dankbaar werk, want je krijgt er veel voor terug. De smaak van verse groente uit eigen tuin is onovertroffen, weten de tuinders van ‘Út Ein’. Natuurlijk moet er het nodige werk voor worden verzet: in het begin van het seizoen om de tuin in orde te maken, daarna als alles weer is gezaaid en gezet en het mooi groeit volgt het oogsten, schoonmaken en opeten.
Er is een groeiende belangstelling voor volkstuinen en wij merken dit ook. Er is tegenwoordig regelmatig een wachtlijst voor één van onze tuinen. De percelen zelf meten 25 x 4 meter. Voor de kosten hoeft je het niet te laten: voor € 34,50 per jaar heeft iedereen een goedkope en gezonde hobby.